Continu verbeteren en duurzaam ontwikkelen

Sterke, zelforganiserende teams zijn een belangrijke voorwaarde om met succes een Agile werkomgeving te creëren. Hoe creëer je zo’n team? Wij vroegen het aan Marijke Lingsma, directeur van Coach Boulevard.

“Werken volgens de agile principes vraagt van teams dat ze zelfstandiger en effectiever worden. Teamleden moeten leren uitzoomen, om te zien wat er allemaal gebeurt en wat het grotere plaatje is. Daarvoor moeten ze handvatten krijgen”, begint Lingsma. “Een team kán niet van de ene op de andere dag zelfstandig zijn, dat heeft tijd en begeleiding nodig. Begeleiding die teams helpt groeien als team én in de prestaties.”

Die begeleiding wordt vaak gezocht in een Agile coach of een teamcoach, extern of intern. Tussen deze twee types coach zitten grote verschillen in hoe ze een team begeleiden.

Een Agile coach krijgt van de manager de opdracht om bepaalde werkprocessen in het team te introduceren, zodat het team zich continue kan verbeteren en zich duurzaam kan ontwikkelen. Een teamcoach daarentegen kijkt naar de interactie tussen de manager en het team. Vervolgens kijkt hij met het team naar de interactieprocessen. “Een Agile coach is actiever bezig met het aanleveren van werkvormen. Hij zendt meer. Hier ligt gevaar op de loer, want door het enthousiasme bij de Agile coach kunnen blokkades bij het team ontstaan. Een teamcoach daarentegen zendt niet, maar kijkt naar de interactie en leert het team uit te zoomen”, licht Lingsma toe. Toch zijn beide types coach niet de ideale profielen voor het begeleiden van teams die voor het eerst moeten gaan werken volgens de agile principes. “Managers verwachten van hun teams dat ze zelfstandig worden, maar met deze begeleiding worden de teams toch nog beperkt in hun zelfstandigheid”, zegt Lingsma. Zij pleit dan ook voor een nieuw type coach; de Agile teamcoach. “Met een Agile teamcoach leert het team zelf duurzaam te ontwikkelen, processen in eigen hand te houden en zaken bespreekbaar te maken. Op deze manier heb je niet alleen een wendbare organisatie, maar ook een vitale.”

Systeemdenken

Om zaken goed bespreekbaar te maken, vindt Lingsma dat de Agile wereld er veel baat bij zou hebben als er veel meer naar het systeem wordt gekeken, in plaats van naar een persoon. “Systeemdenken ziet een team als één levend mechanisme, waarbinnen medewerkers slechts subdelen zijn. Teambelang gaat altijd voor individueel belang. Dit haalt het persoonlijke eruit, waardoor individuen hun problemen binnen het team makkelijker bespreekbaar kunnen maken en op kunnen lossen. Binnen ieder zelfstandig team is het extra waardevol om zaken niet persoonlijk te maken, want het succes van een agile team staat of valt met een goede samenwerking.”

Meer weten over de manieren waarop een coach jouw team kan helpen om continu te verbeteren en duurzaam te ontwikkelen? Marijke Lingsma vertelt hier meer over tijdens haar keynote op Unleash! Balancing Structures and Autonomy op 10 oktober. Ook zal ze daar een workshop verzorgen rondom succesvolle methodieken om teameigenaarschap te vergroten. 

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Name *
  • Website
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share